Для ЗСУ створили бойовий каяк


В Україні для потреб Сил оборони розробили бойовий каяк «Полоз-М16».


Про один з етапів його випробування на Київщині повідомляє АрміяInform.


Двомісний спеціальний човен рухається по воді за допомогою електродвигуна. Вітчизняний каяк «Полоз-М16» уже проходив заводські випробування. Наразі розробники закінчують оформлення попередніх документів.


Бойовий каяк «Полоз-М16». Україна, літо 2023. Фото: АрміяInform


“Сьогодні військовослужбовці одного з підрозділів випробовують наш каяк з електродвигуном. І їхня оцінка для нас дуже важлива. Потреба на такі вироби у військах є”, - розповідає директор підприємства «Адамант верф» Сергій Остащенко.



За його словами, почалось усе з того, що до них звернулись військовослужбовці та попросили виробити каяки військового призначення.


Бойовий каяк «Полоз-М16» з гранатометом УАГ-40. Україна, літо 2023. Фото: АрміяInform


Двомісний каяк «Полоз-М16» має вантажопідйомність 480 кілограмів. Є також одно- та тримісний варіанти. На носі в каяка стоїть український автоматичний гранатомет УАГ-40 калібру 40 міліметрів. Гранатомет важить 18 кілограмів і може вести вогонь на відстань понад 2 кілометри.


Для дальніх виходів каяк комплектується невеличкими плитками для приготування їжі, а також спеціальними чайниками, гамаками, мачете та маленьким наметом.


Автоматичний гранатомет УАГ-40 та боєприпаси до нього. Фото: АрміяInform


“Якщо потрібно на місце електродвигуна поставити двигун внутрішнього згоряння, це також можливо. А є у нас і варіант каяка, де електродвигун вбудований - тоді каяк можна скидати з гелікоптера під час десантування. Або на спеціальній платформі навіть з літака”, - наголосив Сергій Остащенко.


Бойовий каяк «Полоз-М16». Україна, літо 2023. Фото: АрміяInform


Військовослужбовець ЗСУ з позивним «Боброкойот» розповідає, що електродвигун на «Полоз-М16» дає можливість керувати каяком дистанційно за допомогою пульта: повороти, швидкість - усе регулюється. Двигун майже безшумний


Бойовий каяк «Полоз-М16». Україна, літо 2023. Фото: АрміяInform


Корпус каяка виконаний зі спеціального матеріалу, який не боїться ні морозу, ні спеки. Якщо цей матеріал буде прострелений, то його легко заклеїти, зазначив військовий. Він додав, що у «Полоз-М16» за потреби можна покласти пораненого.


Також в українському бойовому каяку можна перевезти боєкомплект та інше спорядження. Там є два окремі відсіки - для військових, і ще три відсіки, які можна використовувати як для розміщення ще одного пасажира, так і для зброї, або інших речей.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!