Як орієнтуватися на воді?!


Методи визначення місце розташування судна.

Визначення напряму і швидкості течії.

Рівень води в річці не завжди однаковий. Під час прибуття (підйому) води горизонт її в середині русла дещо підвищується, а під час спаду знижується в середині і підвищується у берегів.

При різкому спаді води усі плаваючі на річці предмети (колоди, сміття і т. д. ) втягуються в її середню частину, на прямій ділянці русла і ближче до увігнутого берега на його вигині.

Вид поверхні води залежить від її шару, швидкості і напряму течії, обливостей рельєфу дна, освітлення, вітру і коливання рівня води.

Вдень при тихій погоді поверхня води над глибокими місцями має темніший і хвилястий вигляд у порівнянні з видом над мілководними місцями.

Вночі глибокі місця темніші в порівнянні з мілководними.

При розташуванні мілини проти Сонця поверхня води набуває дзеркальний блиск.

При хвилюванні на піщаних мілинах і косах вода набуває жовтуватий відтінок. Розміри хвиль на мілководних ділянках значно менші.

На великих і неглибоких мілинах при хвилюванні виникають товкотнеча неликі хвилі з білими гребенями. Межа між глибоким і мілководним місцем визначається хвилястою смугою темного кольору — «рубцем».

При сильному хвилюванні за допомогою рубця чітко визначаються мілководні ділянки русла.

Визначення рельєфу дна за видом поверхні води.

За видом поверхні води, як і за іншими прикметами, можна лише приблизно судити про глибини і місцезнаходження підводних перешкод в руслі.

Тільки промірами і траленням можна встановити глибину і характер дна.

Над мілководними місцями — підводними осередками і косами в і погоду поверхня води буває рівна і світловата або має жовтуватий відтінок над глибокими місцями стрижня поверхня води трохи рябить і мас темний колір.

Над затонулими підводними перешкодами і каменями одинцями, відбувається хаотичний рух води, тобто утворюється «майдан»,і він тим сильніше, чим менше шару води над перешкодою, і, навпаки, якщо води над підводною перешкодою багато, то майдан перетворюється на брижі.

Характер хвилеутворення на мілководдях і глибоких місцях неоднаковий. Хвилі при переході з глибокого на мілководдя змінюють форму, піднімаються, стають крутіше і заломлюються особливо ясно це видно, якщо мілина обрізана, наприклад над підвалом перекату, де це може бути виражено характерним «рубцем»на поверхні води. На мілководдях хвиля від вітру з'являється раніше.

Промір глибин і визначення характеру грунту дна.

Промір глибини найконкретніше показує положення судна в руслі, а систематичний промір глибини і визначення характеру грунту своєчасно можуть попередити відхилення судна від курсу і фарватеру.

Глибину вимірюють футштоком (позначкою), тобто жердиною з метровими відмітками. Нижні ділення жердини розбиваються контрастним забарвленням на дрібніші, через кожні 20 або 10 см характер грунту визначається таким, що його промацує футшток.

Пісок, що щільно осів, як правило, розташовується в місцях із слабкою течією, зокрема, у опуклих берегів або під косою.

Мул знаходиться в місцях, де течія слабка або зовсім відсутня. Це означає, що судно знаходиться далеко від стрижня.

Рідкий пісок характерний для місць з великими швидкостями течії і свідчить про переміщення донних наносів. Це означає, що судно знаходиться на стрижні або близьке від нього.

Тверде дно, камені характерні для перешкод, що не розмиваються, тому якщо промацуються камені, значить, судно може знаходитися на огрудках (невеликі скупчення каменів), гряді (скупчення каменів за всією ширириною русла) і треба вжити заходи для попередження ушкодження корпусу.

Іноді місце знаходження судна можливо визначити за характером грунту.

В сильному тумані, коли неможливо застосовувати інші способи орієнтування, це може бути єдиним способом, за яким можна встановити, де знаходиться судно: біля опуклого, увігнутого берега або на стрижні.

Визначення глибини за носовою хвилею.

Зі зменшенням глибини носова хвиля судна, що розходи зливається з носовою поперечною хвилею, створюючи одну поодиноку круту велику хвилю.

Визначення глибини за слідом за кормою.

Слід, що залишається за кормою судна у вигляді смуги може показувати, як йшло судно відносно стрижня і берегів.

Визначення глибини за поведінкою судна.

Визнається за стійкостю судна на курсі. При підході до мілководдя і проході через перекати, особливо через підвалля перекату, судно відбігає від мілководдя до глибокого місця. Вода, що витісняється судном зіштовхує його з мілководдя у бік великих глибин.


Хотите получить права на лодку, катер, яхту и права на гидроцикл? Киевская морская школа, звоните: +38 (096) 716-88-61

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!